Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2014

Γάμος: Το καλύτερο αντικαταθλιπτικό

Ο γάμος κάνει καλό στην υγεία,
σύμφωνα με τα συμπεράσματα διεθνούς έρευνας, που δείχνουν ότι η συζυγική σχέση μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους. 
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 34.500 ανθρώπων από 15 χώρες, με επικεφαλής την  κλινική ψυχολόγο Dr Kate Scott (1) από το Πανεπιστήμιο του Otago στο Wellington (2) στη Νέα Ζηλανδία.
Η έρευνα βασίζεται και σε στοιχεία για την ψυχική υγεία από τα αρχεία του Παγκόσμιου Οργανισμου Υγείας ( ή Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, World Health Organization,γνωστή και με το διεθνές αρκτικόλεξο WHO αντίστοιχο με τα ελληνικά αρχικά Π.Ο.Υ.)*, και σε μελέτες σε όλες τις αναπτυσσόμενες και ανεπτυγμένες χώρες κατά την τελευταία δεκαετία.
Αυτό κάνει την Dr Kate Scott να λέει:
"Αλλά αυτό που κάνει αυτή την έρευνα μοναδική και περισσότερο αξιόπιστη είναι το γεγονός ότι έχουμε ένα πολύ μεγάλο δείγμα από τόσες πολλές χώρες και το γεγονός ότι έχουμε δεδομένα όχι μόνο για την κατάθλιψη, η οποία έχει μελετηθεί πολύ και στο παρελθόν, αλλά και για το άγχος και την κατάχρηση ουσιών.
Επιπλέον, ήμασταν σε θέση να δούμε τι συμβαίνει στην ψυχική υγεία των ατόμων μέσα στο γάμο, σε σύγκριση με τα άτομα εκείνα που δεν παντρεύτηκαν ποτέ, και με αυτά που κατάληξαν στο γάμο." 
"Αυτό που προκύπτει από την εργασία μας είναι ότι οι συζυγικές σχέσεις ωφελούν σε μεγάλο βαθμό την ψυχική υγεία τόσο των ανδρών, όσο και των γυναικών, τόνισε η Dr Kate Scott και πρόσθεσε πως ο πόνος και οι διαταραχές που ακολουθούν τη διάλυση ενός γάμου, καθιστούν ακόμα πιο ευάλωτους τους ανθρώπους.
Η διάσταση και ο χωρισμός ανάμεσα σε ένα παντρεμένο ζευγάρι αυξάνουν τους κινδύνους για την εμφάνιση ψυχικών προβλημάτων όπως η κατάθλιψη στους άντρες και την κατάχρηση αλκοόλ και φαρμάκων στις γυναίκες.
«Αυτό που η μελέτη μας δείχνει είναι ότι η συζυγική σχέση προσφέρει πολλά οφέλη για την ψυχική υγεία τόσο για τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, και ότι η αγωνία και η αναστάτωση που συνδέονται με την λήξη του γάμου μπορεί να κάνει τους ανθρώπους ευάλωτους στην ανάπτυξη ψυχικών διαταραχών».
Η μελέτη αυτή έχει χρηματοδοτηθεί στη Νέα Ζηλανδία από το Υπουργείο Υγείας, το Συμβούλιο Ερευνών για την Υγεία και το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Αλκοόλ και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Π.Ο.Υ, το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και μια σειρά από άλλες οργανώσεις σε διεθνές επίπεδο.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην βρετανική επιθεώρηση Psychological Medicine.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
για περισσότερες πληροφορίες δες τε και εδώ: http://www.otago.ac.nz/news/news/otago006366.html
~~~~~~~~~~~~
(*) WHO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου